Hvordan unngår du inkasso i forbindelse med forbrukslånet?

forbrukslånet

Viktig å betale i tide

Det er mange gode grunner til å aldri betale regninger for sent, noe som spesielt gjelder for lån. Sen betaling blir lagt merke til, og vil innvirke negativt på din kredittscore. Får du dårlig nok score, kan du få problemer med å søke om lån eller kreditter senere. Sen betaling er også ensbetydende med økte kostnader, i første omgang kommer dette i form av forsinkelsesrenter og purregebyrer. Uteblir betalingen til tross for betalingspåminnelser, påløper det kostnader i forbindelse med rettslig inndriving. Derfra er veien kort til betalingsanmerkninger, noe som gjør det tilnærmet umulig å få alle typer kreditter og lån.

Forsinket betaling

Banken (eller firmaet de bruker til å fakturere) sender ut en purring ganske kjapt om du ikke betaler i tide. Purringen vil inneholde en ny forfallsdato, og det er vanlig at lånet vil løpe som før så lenge du rekker å betale innen dette nye forfallet. Mottar du purringer etter at du har betalt et terminbeløp, kan du se bort i fra henvendelsen, men vi anbefaler at du sjekker at du ikke gjorde feil med betalingen (manglende dekning på kontoen, brukt feil kontonummer, eller lignende). Om regninga ikke er betalt når purringen kommer, må du vanligvis endre beløpet til å inkludere eventuelle purregebyr.

Hvis har problemer med å betale også innen fristen du får i purringen, må du ta grep raskt. Kravet vil vanligvis oversendes til et inkassobyrå for inndrivelse når betalingen fortsatt mangler. Dette vil du få skriftlig beskjed om fra banken.  

Forbrukslån sendt til inkasso

Et inkassokrav for manglende innbetaling på forbrukslån kan bli en dyr og ubehagelig affære. Gangen i det er at du vil først få skriftlig beskjed at det vil iverksettes inkassotiltak. Da har du 14 dager på deg til å gjøre opp kravet. Mangler det fortsatt betaling, kan inkassoselskapet eller kreditor (banken) iverksette rettslig inndriving av gjelden. Dette medfører i første omgang ekstra kostnader for deg, i tillegg til at det virker negativt inn på kredittscoren din. Uteblir betalingen helt, selv etter at rettslig inndriving er iverksatt, kan banken si opp lånet og kreve hele gjelden tilbakebetalt.

Låntakere slipper aldri ”unna”, og de som stikker hodet i sanden vil alltid ende opp med problemer dersom lånet misligholdes. Misligholdte lån blir ikke bare dyre, men ender nesten bestandig i betalingsanmerkninger. En betalingsanmerkning er ensbetydende med at du ikke vil få lån eller kreditter andre steder. Du vil også kunne få problemer med å få tjenester som inneholder et kredittelement, slik som telefonabonnement.

Be om lengre nedbetalingstid på forbrukslån

Hvis du har kontinuerlig problemer med å tilbakebetale avdragene, kan du søke om å få forlenge løpetiden på lånet. Det vil gi lavere terminbeløp som må betales. Banker med store forbrukslån har 15 år som maksimal nedbetalingstid, og vil vanligvis la deg forlenge innenfor denne rammen. Dette avhenger også av hvor stort lån du har. De fleste banker har maksimumsgrenser for de forskjellige lånestørrelsene. Er lånesummen lav, vil bankene være mindre villige til å gi deg ekstra lang nedbetalingstid.

Vær oppmerksom på at selv om du får lavere månedlige kostnader på lånet, vil den totale summen du betaler øke desto lengre nedbetalingstid du har. Dette gjelder spesielt for små forbrukslån der rentene er høyere. Får du bedre råd senere, anbefaler vi at du da øker avdragene så mye du klarer. Bruk også muligheter for ekstra innbetalinger, for eksempel om du mottar arv, uventede bonusutbetalinger, feriepenger, eller lignende.

Refinansier forbrukslån før det blir alvorlig

Dessverre reagerer mange alt for sent når de begynner å få problemer med å betale avdragene på et forbrukslån, i følge Geir Hansen fra Forbrukslån.no. Dette gjelder spesielt i de tilfelle der personen har flere små lån, og kanskje kredittkortgjeld på toppen. Et av de beste grepene man kan ta når gjelden begynner å bli problematisk, er å refinansiere til et rimeligere lån. Jo flere lån og kreditter man da samler, desto mer sparer man. Refinansiering gir vanligvis langt lavere rentekostnader totalt, i tillegg til at gebyrkostnadene reduseres betraktelig.

Det er lurt å undersøke mulighetene for bedre betingelser gjennom refinansiering periodevis, selv om man bare har et eneste lån. Det er enda smartere å refinansiere dersom man ser at månedsbetalingene begynner å bli vanskelig å klare. Strengt tatt kan det påstås at alle som ender med en inkassosak for et forbrukslån, har rett og slett vært sløve og ikke tatt grep raskt nok.

Se også Forbrukslånsiden.com